Kapadokya'nın Gizemli Vadisi Gomeda
Ürgüp'ün güneyinde yer alan Gomeda Vadisi jeomorfolojik açıdan adeta Ihlara Vadisi'nin küçük bir benzeri. Diğer adı Şeytan Deresi olan vadide bulunan bir mağara, eskiden yağmur sularını toplama haznesi olarak kullanılıyormuş.
Günümüzde de kullanılan bu mağaradaki su, Gomeda Vadisi'nin içinde bulunan kavak ağaçlarını sulama amacıyla kullanılıyor. Eskiden Güvercinlik olarak da kullanılan vadide yaz aylarında yine güvercinlere rastlanıyor. Bunu oyuklardaki tüneklerden görebilirsiniz.
Vadinin içerisinde Ayvalı Köyü’ne yakın bölgede karşınıza domuz sürüsü çıkarsa şaşırmayın. Gomeda Vadisi’ne 2 farklı noktadan girilebilir. Vadinin ilk giriş yeri Üzengi Çayı, diğer giriş ise Ürgüp’ün Bahçeli Köyü’nden. İkinci güzergahta bayır aşağı gidildiği ve yorucu olmadığı için daha çok tercih ediliyor.
Gomeda Vadisi yatık yamaçlı, boğaz tipi ve tabanlı bir vadi. Bu vadi 160 vadi içinden Nevşehir’in en önemli 3. vadisi. İçindeki Şeytan Deresi vadiye boylu boyunca eşlik ediyor. Bu dere, vadideki ağaçlarla bütünleşmiş ve adeta vadinin gerdanlığı gibi.Gomeda Vadisi'nde çok sayıda elma, armut, ayva, erik ve gilaburu ağacı bulunur.
Gomeda Vadisi’nin
içinde 3 tane sarnıç, 1 tane çeşme, 1 tane gölet, 11 tane doğal ve yapay köprü,
çok sayıda mağara, güvercinlik, tünel, eskiden kalma harabe evler, 1 yeraltı
şehri ve ilginç biçimli peribacaları ile etkileyici bir görünümü olan vadide
toplam 6 tane de tarihi kilise bulunuyor. En önemli kilise St. Basil
Kilisesidir. Vadinin yürüyüş mesafesi ise 7200 metre.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder