26 Eylül 2020 Cumartesi

MARDİN' DEKİ 1600 YILLIK MOR GABRİEL SÜRYANİ MANASTIRI

 

Mardin'deki 1600 Yıllık Mor Gabriel Süryani Manastırı

Mor Gabriel Manastırı (diğer adıyla Deyrulumur - Rahiplerin Meskeni), dünyanın ayakta duran en eski Süryani Ortodoks manastırı olma özelliğine de sahip.

Mardin'in Midyat ilçesine bağlı Güngören köyü sınırları içerisindeki manastır 397 yılında Mor Şmuel (Samuel) ve öğrencisi Mor Şemun (Simon) tarafından, bir Zerdüşt tapınağının kalıntıları üzerinde inşa edilmiş. 615 ve 1049'da Metropolitlik Merkezi olan manastırda, Kral Arcadius (395-408) zamanında Mor Şemun tarafından barınma ve dua yerleri yapılmış.

Kral Theodosius (408-450) çağında lahitlerin konacağı abide evi, Meryem ana Kilisesi, Resuller Kilisesi, Kırkşehit Kilisesi, Mor Smuel Mabedi, kral kızı Theodora'nın Mor Smuel tarafından iyileştirilmesi nedeniyle Theodora Kubbesi, Mor Şlemun Mabedi inşa edilmiş. Manastırın 5.ve 6.yüzyıldan kalan eşsiz yapıları, Bizans dönemi mozaikleri, kubbeleri, kapılarıyla büyük bir tarihi öneme sahip olan manastırın yapımında Midyat kesme taşları kullanılmış. Bugünkü kullanılan ismini, dönemin Turabdin Metropoliti Mor Gabriel'den alan manastır ziyaretçi ve turistlere açık.













































































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ANA SAYFA

  Fotoğraf, Geçmekte olan gerçek anın yakalanmasıdır. Jacques - Henri Lartigue ​ YASAL UYARI  : “Mustafa Taşkın” imzalı tüm fotoğraflar 5846...

EN SON EKLENENLER :