28 Eylül 2020 Pazartesi

ZİRAAT BANKASI MÜZESİ - ANKARA


ZİRAAT BANKASI 

İlk olarak Ahmet Şefik Mithat Paşa, 1863 yılında Pirot Kasabası'nda kurduğu ilk Memleket Sandıkları oluştururken Türk gelenekleri arasında zaten varolan ve karşılıklı yardımlaşma esasına dayanan imece geleneğinden esinlenmiş ve 1867 yılında "Memleket Sandıkları Nizamnamesi"'nin yürürlüğe girmesiyle Osmanlı Devleti'nin her yanında sandıklar faaliyete başlamış ve uzun yıllar başarıyla hizmet vermiştir. 

15 Ağustos 1888 tarihinde ise Menafi Sandıkları'nın yerine işlevlerini üstlenecek modern finans kuruluşu olarak Ziraat Bankası resmen kurulmuş, o tarihte faaliyette bulunan Menafi Sandıkları da Banka şubelerine dönüştürülerek faaliyete başlamıştır.

T.C Ziraat Bankası Müzesi, 1981 yılından bu yana Ankara'nın Altındağ ilçesinde hizmet veren bankacılık müzesidir. Türkiye'deki bankacılık sisteminin gelişimini gösteren tarihi objelerin sergilendiği bir mekandır. Türkiye'nin ilk bankacılık müzesidir.

Ziraat Bankası Genel Müdürlük Binası'nın Şeref Salonu'nda yer almaktadır. Bankanın kuruluşunun 118. yılını kutladığı 20 Kasım 1981 tarihinde hizmete açılmıştır. Özel müze statüsündeki müzede, bankacılık ile ilgili objelerin yanı sıra Türk resim sanatından özgün eserler de yer alır. İbrahim Çallı'ya ait "Harman" (1928) ve Namık İsmail'e ait "Gazi Mustafa Kemal Çiftçiler Arasında" (1929) adlı yağlı boya tablolar, müzedeki en önemli resim sanatı eserleridir.

Müzede yüzyıldan fazla geçmişi bulunan yevmiye defterleri; Kinin tevzi ve satışına ait defterler; bankanın genel müdürlüğünde ve şubelerde kullanılan hesap ve yazı makineleri ile kristal hokka takımları, eski telefonlar, çeşitli altın ve mektup terazileri, bekçi kontrol saatleri, eski yazı banka kapı levhaları ile çeşitli kurum ve kuruluşların bankaya verdiği madalyon ve berat örnekleri; şubelere ait resmi banka mühür örnekleri, tasarruf hesabı cüzdan örnekleri, fiş ve makbuz dip koçanlarından örnekler, eski yazı çekler, kasa esas defterleri, sergilenen eşyalar arasındadır.

































































































 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ANA SAYFA

  Fotoğraf, Geçmekte olan gerçek anın yakalanmasıdır. Jacques - Henri Lartigue ​ YASAL UYARI  : “Mustafa Taşkın” imzalı tüm fotoğraflar 5846...

EN SON EKLENENLER :