Behram Köyü 1487 yılından beri aynı adı taşımaktadır. Arkaik dönemin önemli liman kentlerinden biri olan Assos Antik Kenti ve kentin en yüksek noktasında yer alan, tarihi milattan önce 525 yılına uzanan Athena Tapınağı günümüzde Behramkale sınırları içindedir. İlk olarak 1800'lü yıllarda kazı yapılan bölgede, 1981 yılından beri aralıksız olarak kazı çalışması yürütülmektedir. Assos'a Bizans döneminde verilen Makhramion ya da kısaca Makhram adı, günümüzdeki Behram kelimesinin kökenidir.
Athena Tapınağının kuzeyinde yer alan tek kubbeli Hüdavendigar Cami, 14. yüzyılda I. Murat tarafından yaptırılmıştır. Tuzla Çayı ya da antik adıyla Satnioeis üzerine kurulan, yine Osmanlı döneminde yapılmış taş Hüdavendigar Köprüsü günümüze kadar gelmiştir ve kullanıma açıktır. Köydeki antik liman da hala kullanılmaktadır.
Köy, Çanakkale il merkezine 92 km, Ayvacık ilçe merkezine 15 km uzaklıktadır. Eski bir volkan konisi üzerine konumlanmıştır. Köyün kuzeyinde Tuzla Çayı, güneyinde ise Edremit Körfezi ile Ege Denizinin arkasında Yunanistan'a ait olan Midilli adası bulunur.
Köyde, Biga Yarımadasının güney kıyısında yer alan diğer bölgeler gibi, genel olarak Akdeniz iklimi etkileri görülmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder